1

Téma: Zadní kolo - dotažení šroubů

Ne že bych chtěl srovnávat Italskou kvalitu s konkurencí, ale tak mě napadlo po přečtení : tohoto - používáte na utažení kola momentový klíč, nebo to berete dle citu? (případně jaký momenrt je pro CARC předepsaný? )
A používáte závitové lepidlo pro lepší pocit ?

díky

2

Re: Zadní kolo - dotažení šroubů

Nazdar dvouhrnče, kolego Brevisto,
mechaničim u motorek už hezkých pár let, a na kardan nedám nikdy dopustit, obzvlášť když od rána neděláš nic jinýho než že šponuješ, čistíš, mažeš řetězy :-(((
šrouby na zadním kole nejlépe dotahovat momentovým klíčem 90 Nm, žádný lepidlo na šrouby, nejlepší grafitová vazelína.
Problémy s kardanem u BMW jsou docela známy, u Guzzin většinou jen u malých modelů a jen u některých. Je dobré to nechat důkladně zkontrolovat, alespoň každých 20 tis km. Důležité je nechat zkouknout kardanový kříž a pravidelně měnit olej v kardanu.
Kdybys měl problém klidně se mi ozvi, napiš nebo zavolej na 776384606.
Ahoj Jirka

Guzzi na věky a v Mandellu a nikdy jinak!! Táááááák.

3

Zdravím Jirko a velký dík můj rádče smile
Jen se mi upřímně nezdá ta grafitka, povolit to jde vždy dobře, za 4 roky bylo kolo šestkrát dole, vždy jen lupne a jde.
Dávám to na sucho, lepidlo jen na šrouby třmenů a zatím vše o.k.
Spíš mi šlo o ten utahovácí moment, abych to zbytečně nepřetahoval smile
Olej v kardanu měním každých 10tis., ale ten kříž jsem ještě neviděl, něco s tím udělám smile
Breva jinak slouží zatím perfektně, ty malé nemoci jí odpouštím a jsem absolutně spokojen :-)
Měj se a užij si italmoto, já letos bohužel nebudu sad

Naposledy upravil: dva_hrnce (27-05-2011 12:57:03)

4

čau Guzzisti,

napíšu Vám svoje zkušenosti,dělal jsem jak psal Jirka Trošku grafitu a dotáhnout na 100 Nm cca 3 roky a nebyl problém,ale poslední rok Sportka stála Od září do dubna a já to před první jízdou nezkontroloval.První jízda kolem Hořic,kámoš píchnul v Trutnově a já jsewm zastavil,neb se mi podezřele vinulo zadní kolo.Myslel jsem,že jsem taky pýchnul,ale opak byl pravdou,grafit zřejmě vyschnul a šrouby se pěkně povolily,takže jsem se pěkně orosil.Takže od teď dotahuju dle manuálu na 110 Nm a pěkně lepím.Jo a ještě jedna rada-nekupovat levné pneu z internetu,neb to je 2 a 3 qvalita a pak některé gumy jsou širší a pěkně to dře o kardan.

tak to jsou zase moje zkušenosti ze MG 1200 Sport

Karlos z Hořic

5

Ahoj kluci,
díky Karlos za zkušenost. Nicméně s lepidlem v závitech mám své zkušenosti a na své Brevě ho mám jen minimálně. Hlavně je problém s několikanásobným použitím na jednom šroubu a jednom závitu a s tím spojené měření dotavocího momentu. Ale dělejte přátelé, dle vašeho nejlepšího vědomí a svědomí. já sem vám zkušenost napsal. A  dělám to dnes a denně.
Ciao přátelé  ;-)

6

Ahoj,
taky řeším problém s lepením.
Pořád se mi na Brevě povoloval boční stojan (je tak suprově vyřešenej, že šroub je schovanej za výfukovou rourou a bez jejího sundání to nejde pořádně utáhnout - možná nejakým přípravkem) , Tak jsem zalepil a zatím OK.
Nemáte s tím někdo zkušenost?

7

Dave napsal:

Ahoj,
taky řeším problém s lepením.
Pořád se mi na Brevě povoloval boční stojan (je tak suprově vyřešenej, že šroub je schovanej za výfukovou rourou a bez jejího sundání to nejde pořádně utáhnout - možná nejakým přípravkem) , Tak jsem zalepil a zatím OK.
Nemáte s tím někdo zkušenost?

Ahoj, tak to jedině sundat koleno to jinak nejde a tam jedině na Loctite a drží a nemám problém mám teď 50 tis km.
Jirka