1

Téma: breva1100 - poradí někdo prosím?

Dobrý den kolegové :-)
v létě to budou 2 roky od doby kdy jsem se stal šťastným majitelem nové brevy.
Po společných 21tis. km které máme za sebou jsem stále spokojen ve všech ohledech, nicméně něco se přeci jen objevuje.

První věc kterou mě breva zlobí:
po zapnutí zapalování proběhne standartní barevná hudba a zůstane svítit červená kontrolka, display zobrazí varování "SERVICE".  Když zapalování vypnu a zapnu znovu, je vše v pořádku (když jsem zkoušel motorku nastartovat ve stavu "servis", chytla jako vždy, ale nejel jsem na ní, takže úbytek výkonu nebo jiné změny nemohu potvrdit ani vyvrátit). Toto se mi stalo loni na podzim 2krát, včera znovu, ale to už bylo potřeba "restartovat zapalování" třikrát než bylo vše o.k. - z toho dvakrát zůstala svítit jen kontrolka a display naběhl normálně, jednou se zobrazil výše zmíněný varovný nápis.

Konzultoval jsem to s mechanikem po telefonu, bylo mi řečeno že je to divné, když se toto zobrazí v případě kdy moto ještě není nastartovaná. Byl vznesen dotaz, zda moto neměla kontakt s vodou - ani v jednom případě (ani delší čas předtím). Dále jsem se ptal zda je možno dodatečně pomocí diagnostiky vytáhnout info co se jí nelíbí - prý teoreticky ano, ale zda se to povede v praxi je nejisté :-(
(v této souvislosti mě až teď napadlo, zda nejde na displayi zobrazit nějaký "kód závady, dle kterého by se to nechalo zjistit až se mi to stane příště??? )

Když nad tím tak zpětně přemýšlým, ve všech případech to bylo poté, co jsem jel s moto "ostřeji" , ale zas žádný styl typu každou chvilku omezovač apod. Prostě to nebyla klasická kochačka okolo 100km/h, pak zastavení, zhasnutí motoru a po cca 10 minutách zapnutí zapalování - a kontrolka svítila. Nevím zda je to náhoda nebo souvislost, ale nic jiného mě nenapadá.

Neřešil jste náhodou někdo něco podobného? Samo to budu řešit na nejbližší garanční prohlídce, ale závada která se objeví občas se bude asi těžko diagnostikovat :-(

Druhá věc je jednodušší :-)
jedná se mi o svody, časem se hezky zbarvily, měl jsem radost jak jim to sluší, ovšem na svodech se mi objevili takové "rezavé" flíčky a vůbe c to nevypadá hezky. Čím to může být způsobeno? Voda (déšt) která dopadne na rozpálený svod a ochladí ho? Myslíte si že je to "na reklamaci" ?
Ještě doplňuji že svody jsou originál a objevuje se to v

pokud máte zkušenost s leštěním už za sebou s dobrým výsledkem, poraďte prosím co použít (filc+ nějakou leštící pastu? výrobce? )

děkuji všem kdo vydržel číst až do konce a za jakoukoli radu, postřeh, poznatek!

2

Re: breva1100 - poradí někdo prosím?

Čau,ohledně problémů s elektronikou ti neporadím ale ty flíčky na svodech se mi také po zimě udělaly ale na "funkci" to nemá vliv a rozleštit se mi je nepodařilo tak už je neřeším... wink

Griso 850

3

jasný no, ty svody mě vadí méně.. snad tam stejně časem bude od válců dozadu něco od mistralu :-)
ale svým způsobem mě to zklamalo, když byly jen do modra, bylo to hezčí :-)

ta elektrika bude dle mého názoru způsobená nějakou cipovinou a třeba to řeším až moc a zbytečně.. Ale zase bych nerad něco zanedbal nebo tak..

asi nejvíc mě zajímá jestli to potkalo i někoho jiného nebo jsem jedinej :-(

4

Ahoj Dva Hrnce,
já sem jeden Jirka :-).
Mám Brevu od roku 2006 a mám na ní 32 tis to co píšeš je jasná závada čidla tlaku oleje nic víc.
Ale to by lidi který pracují u Guzzi měli vědět!
Máš na matorce auto diagnostiku a ta ti řekne kde je problém.
Bréva je velmi inteligentní motrka a tak zapíše každou chybu která se objeví.
Kdyby něco zavolej.
Nemusíte se znepokojovat každým trojůhelníkem který se rozvítí.
Pokud to není olej.Ten je tedy opravdu důležitý!
Stačí zadat Menu, Diagnosiz, cód podle modelu 2005 - 2007, 2007- a pak ECU errors a nebo Dashbort errors.
A tam je co je to za chybu.
Ale zaznamená to opravdu i jen vodu na nějakém čidle. Ale přesto motorka funguje naprosto v pořádku.
Není důvod se znepokojovat přátelé.
Ciao Jirka Riantini
tel. 776384606

Guzzi na věky a v Mandellu a nikdy jinak!! Táááááák.

5

super, díky moc, jsem klidnější :-)
olej hlídám, i když s tou "spotřebou" na 1000km je to spíš zbytečné, ale jistota je kulomet..
stejný problém jsem nahodil na guzzisty.cz, ptz nevím kdo z guzzí rodiny kam chodí a víc názorů je lepší než méně. Odepsal mi tam Karlos že mu sportka dělá to samé, příčina prý špatně sepnutý kontakty lambda sondy za startérem.
Takže se potvrzuje moje původní doměnka že za to může kontakt, čidlo nebo něco podobného a není to nic vážného :-)
spíš mi vrtalo hlavou že to svítí ještě před nastartováním a čidlo oleje kontroluje tlak a ne hladinu? a když motor stojí, tak tam tlak zákonitě není..

edit: jo, a Petr, těší mě :-D

Naposledy upravil: dva_hrnce (02-04-2009 22:52:19)

6

takže díky jedné dobré duši jsem získal přístupový kód do diagnostiky a zjistil že v jednom případě to bylo palivové čerpadlo a v druhém olejové..
Breva šlape jak má, příště už budu klidnější a rovnou se podívám co se jí nelíbí :-)
Děkuji všem a hezkou sezónu !

7

Ahoj, to čidlo tlaku oleje musí bejt sepnuté a pokud není tak ho hned přístrojovka nahlásí jako chybu. A to hned jak zapneš klíček.
Bude to tohle, lambda to nebude ta spíná až když je ohřátá cca na 350 stupňů.
Ahoj Jirka

8

Jo olejové čerpadlo a palivové to taky nebude, stačí jen slabá baterka a hlásí to všechny možné blbosti ale buď v pohodě jsou to maličkosti.
Pokud je to v kolonce Mem a ne Akt.
Ciao Jirka
PS: kdyby si něco potřevoval tak brnkni
776384606

9

no ona by to i ta lambda mohla být, vždy se mi to stalo s ohřátou moto..

jinak v registru závad to vypadá následovně: v módu ECU vše v pořádku (všude kroužky)

v módu DSB jsou dva sloupce:  A + M, ve sloupci M se nachází v řádku 05 a 07 křížek, jinak všude kolečka..
takže to bude kolonka memory a je to v poho :-)

a bylo mi právě řečeno že chyba 05= palivové čerpadlo,  07= olejové čidlo..

ještě se teda zaptám - jak poznám že guzzi nemaže? ( kdyby náhodou! )
přeci jen bych si nerad myslel že je to zase nějaká blbost a zadřel motor, protože klasickou kontrolku nemá..
má to nějak ošetřeno že sama zastaví motor nebo se objeví někde nějaká ikona mazání?

10

dva_hrnce napsal:

jinak v registru závad to vypadá následovně: v módu ECU vše v pořádku (všude kroužky)

v módu DSB jsou dva sloupce:  A + M, ve sloupci M se nachází v řádku 05 a 07 křížek, jinak všude kolečka..

přeci jen bych si nerad myslel že je to zase nějaká blbost a zadřel motor, protože klasickou kontrolku nemá..
má to nějak ošetřeno že sama zastaví motor nebo se objeví někde nějaká ikona mazání?

11

Marcel napsal:
dva_hrnce napsal:

Čau já mám noví griso najeto 1500km takže po garanci a mám podobný problé  jen mne štve že jde o kontrolku mazání.V aspritu vědí pendrek a prý se to může občas stát.Tak ať nám to maže.

12

No ona Breva právě kontrolku mazání nemá (nebo je někde dobře schovaná :-) ) , ale měl jsem s mechánem domluvenou výměnu olejového čidla (které hlásila diagnostika) a nakonec se ukázalo že to byl pravděpodobně jen kontakt, když se dotknul kabliku tak upad z čidla sám, takže jsme ho stáhli, nasadili a zatím je to o.k., včera dostala Breva cíleně 120km docela kouř a dobrý..

13

Breva kontrolu mazání má. Čidlo tlaku oleje za alternátorem blížek levému válci.
Když je tam olej, není důvod proč by Guzzi neměla mazat, přátelé.
Čidlo je jako u každého auta, jen přístrojvka zaznamenává úplně každou ko...nu a to kolikrát zbytečně aktivně.
Kontrolujte olej.
Jirka

14

Takže, děkuji Riantinimu za radu po telefonu, na jaře jsem dohnal Sušické k výměně olej.čidla, nakonec se ukázalo že nemuselo ani ven, stačilo stáhnout kontakt na tom vodiči který je na čidlo nasazen. Od té doby byl klid,  zhruba 2 týdny zpět se kontrolka znovu rozzářila, v diagnostice byly v paměti uloženy opět 2 závady- olej.čidlo a imobilizér.
Na fci motocyklu žádný vliv, takže se chystám zkontrolovat opět kontakt a jinak už to neřeším..

Olej kontroluju občas pro jistotu, mám najeto zatím pouze 30tis.km, takže breva nemá důvod papkat smile

A ještě s tím mazáním, něco tam ten olej honí dokola, ne? Toto jsem měl na mysli, pokud by se dejme tomu odebralo do věčných lovišť to čerpadlo, zda se mi pouze rozsvítí červená kontrolka a na displayi se objeví nápis "servis" nebo zda je nějak indikováno právě to, že mazání nemaže..
např. pri prasklé žárovce v blinkru se mi taky ukáže přímo tato závada a neobjeví se pouze nicneříkající nápis "servis"

Asi už to řeším moc, ale když už tady to vlákno je.. smile

15

Ahoj, hele ta ikona je na mazání taková ta olejnička. Neboj oni nejsou blbý :-)
Můžeš si to vyzkoušet, když dáš ten konektor z čidla při nastartovaném motoru na kostru tak se ti na displeji rozsvítí tato ikona.
Ciao Jirka

16

Taky jsem se mohl podívat do manuálu dřív než jsem se blbě zeptal:rolleyes: , tam to určitě bude..
Konektor na kostru vyzkouším, dík smile

17

Nic se neděje kamaráde, já zase bojuju s webem a formátama obrázků a tak no hrůza.
Kdyby něco klidně se zeptej, co budu vědět poradím.
Budu se snažit tam dávat do techniky vše o Brevách a typech co znám.
Ciao Jirka